Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Świąteczna wołowina z bazyliowymi kopytkami i buraczkami

Potrzebne składniki:

Kolejna świąteczna potrawa od Tomka Jakubiaka! 😍 Ta korzenna wołowina z bazyliowymi kopytkami i buraczkami w pomarańczowej glazurze podbije serca całej rodziny. Koniecznie spróbujcie i dajcie nam znać jak smakowało 🎄

Korzenna wołowina

Obierz warzywa i pokrój na spore kawałki. Podsmaż na suchej patelni aż będą zarumienione i wyłącz palnik. Następnie do garnka lub wysokiej patelni z warzywami dosyp przyprawy oraz dolej wino i wodę. Nie podgrzewaj marynaty. Do wymieszanej zalewy dodaj wołowinę pokrojoną na grube plastry około 4 cm. Następnie odstaw do lodówki na 2-3 dni, co jakiś czas obracaj mięso w marynacie.

Po tym czasie wyjmij wołowinę z marynaty i osusz ją ręcznikiem papierowym. Obtocz mięso w mące i rozgrzej masło klarowane na patelni. Podsmaż wołowinę po kilka minut z każdej strony, a na koniec wlej na patelnię marynatę wraz z warzywami. Dopraw solą i duś całość na średnim ogniu. Czas duszenia to około 2 godziny – do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie. 

Bazyliowe kopytka

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 350 g mąki
  • 2 garści świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez około pół godziny. Po tym czasie odcedź ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Odstaw do ostudzenia. 

Świeżą bazylię zblenduj z oliwą. Połącz przeciśnięte ziemniaki z jajkami i mąką. Wlej zblendowane zioła i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój pod skosem na kopytka. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Na gotujący się wrzątek wrzuć kopytka. Gotuj je przez 3 minuty od wypłynięcia i wyjmij łyżką cedzakową. 

Glazurowane buraki

  • 1 kg małych buraków, ugotowanych lub upieczonych
  • 2 pomarańcze
  • 2 laski cynamonu
  • 2 łyżki miodu

Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej do garnka lub na patelnię. Dodaj korę cynamonu oraz miód i zagotuj mieszając. Podgrzewaj aż płyn się zredukuje i powstanie gęsta piana. Dodaj buraczki i obtocz w glazurze. Gotową wołowinę podawaj z bazyliowymi kopytkami polanymi sosem z duszenia mięsa oraz glazurowanym burakiem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *