Kolejna świąteczna potrawa od Tomka Jakubiaka! 😍 Ta korzenna wołowina z bazyliowymi kopytkami i buraczkami w pomarańczowej glazurze podbije serca całej rodziny. Koniecznie spróbujcie i dajcie nam znać jak smakowało 🎄
Korzenna wołowina
Obierz warzywa i pokrój na spore kawałki. Podsmaż na suchej patelni aż będą zarumienione i wyłącz palnik. Następnie do garnka lub wysokiej patelni z warzywami dosyp przyprawy oraz dolej wino i wodę. Nie podgrzewaj marynaty. Do wymieszanej zalewy dodaj wołowinę pokrojoną na grube plastry około 4 cm. Następnie odstaw do lodówki na 2-3 dni, co jakiś czas obracaj mięso w marynacie.
Po tym czasie wyjmij wołowinę z marynaty i osusz ją ręcznikiem papierowym. Obtocz mięso w mące i rozgrzej masło klarowane na patelni. Podsmaż wołowinę po kilka minut z każdej strony, a na koniec wlej na patelnię marynatę wraz z warzywami. Dopraw solą i duś całość na średnim ogniu. Czas duszenia to około 2 godziny – do momentu, aż mięso będzie bardzo miękkie.
Bazyliowe kopytka
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 350 g mąki
- 2 garści świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ćwiartki. Włóż do garnka, zalej wodą i posól. Gotuj przez około pół godziny. Po tym czasie odcedź ziemniaki i przeciśnij je przez praskę. Odstaw do ostudzenia.
Świeżą bazylię zblenduj z oliwą. Połącz przeciśnięte ziemniaki z jajkami i mąką. Wlej zblendowane zioła i zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego wałeczki, lekko je spłaszcz i pokrój pod skosem na kopytka. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Na gotujący się wrzątek wrzuć kopytka. Gotuj je przez 3 minuty od wypłynięcia i wyjmij łyżką cedzakową.
Glazurowane buraki
- 1 kg małych buraków, ugotowanych lub upieczonych
- 2 pomarańcze
- 2 laski cynamonu
- 2 łyżki miodu
Wyciśnij sok z pomarańczy i wlej do garnka lub na patelnię. Dodaj korę cynamonu oraz miód i zagotuj mieszając. Podgrzewaj aż płyn się zredukuje i powstanie gęsta piana. Dodaj buraczki i obtocz w glazurze. Gotową wołowinę podawaj z bazyliowymi kopytkami polanymi sosem z duszenia mięsa oraz glazurowanym burakiem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy