Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pstrąg w pomidorach po góralsku

Potrzebne składniki:

Na początek przygotuj sos. Na głębokiej patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij ją na złocisty kolor, a następnie dodaj pomidory i przyprawy. Wszystko gotuj do momentu, kiedy pomidory się rozgotują. Gdy sos będzie gotowy, przetrzyj go przez sito i duś na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pokrojoną w kostkę dymkę mocz przez godzinę w mleku. Następnie wyjmij ją, smaż na maśle przez kilka minut i dodaj do sosu pomidorowego. Rybę posól, popieprz, skrop sokiem z cytryny. Następnie obtocz w mące i usmaż. Gotową rybę przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15-20 min. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Składniki na sos:

3 puszki pomidorów całych Lewiatan
3 małe cebule
1/2 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan
szczypta tymianku
szczypta bazylii
szczypta oregano
2 łyżki oleju rzepakowego Lewiatan
sól Lewiatan
pieprz czarny mielony Lewiatan

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *