Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Polędwiczki słodko-pikantne

Potrzebne składniki:

Na czym polega magia tego przepisu? Doskonała marynata skrywa zarówno smaki pikantne, jak i odrobinę słodyczy! Podsmażenie mięsa gwarantuje chrupiącą skórkę, a pieczone ziemniaki idealnie pasują. Nie zwlekaj i wypróbuj przepis na zniewalający obiad, czyli polędwiczki słodko-pikantne. A jeśli masz ochotę na inny rodzaj mięsa, polecamy kurczaka po kurpiowsku! Ten regionalny przepis jest naprawdę warty polecenia.

Polędwiczki słodko-pikantne – przygotowanie

Polędwiczki umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je na około centymetrowe paski. Następnie połącz składniki na marynatę czyli miód, musztardę francuską, musztardę sarepską i olej. Dodaj paprykę słodką, papryką ostrą, tymianek, oregano, majeranek i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Polędwiczki dokładnie pokryj marynatą, możesz założyć ochronne rękawiczki i natrzeć mięso. Polędwiczki wstaw do lodówki. W tym czasie pokrój ziemniaki na plasterki. Posyp je tymiankiem i polej odrobiną oleju. Następnie piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około pół godziny. Po tym czasie rozgrzej olej na patelni i układaj zamarynowane mięso. Smaż z każdej strony do uzyskania lekko chrupiącej skórki. Polędwiczki podawaj z pieczonymi ziemniakami z tymiankiem.

Składniki na marynatę:

3 łyżki miodu wielokwiatowego Lewiatan
3 łyżki musztardy francuskiej
1 łyżka musztardy sarepskiej Lewiatan
3 łyżeczki papryki słodkiej Lewiatan
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka majeranku Lewiatan
1,5 łyżeczki soli
1 łyżka oleju uniwersalnego Lewiatan

Obiad gotowy? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem. Będzie nam bardzo miło 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *