Pierogi faszerowane karpiem z przepysznym sosem to doskonała alternatywa dla dobrze wszystkim znanych pierogów z kapustą i grzybami! Wypróbuj przepis od Tomka Jakubiaka i daj nam znać jak smakowało 😁
Ciasto na pierogi
Mąkę przesiej przez drobne sito do dużej miski. Dodaj dopiero co zagotowaną wodę, sól i jajko. Wstępnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i odchodzące od dłoni. Jeśli będzie kleić się do rąk dodaj mąki. Gotową kulkę zawiń w folię i odstaw na kilka chwil. W tym czasie przygotuj farsz.
Farsz z karpia
- 200 g filetów z karpia bez skóry (mogą być z ośćmi)
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
- 2 łyżki masła
- 2 cebulki szalotki
- Sól i pieprz Lewiatan
Karpia dwukrotnie zmiel przez maszynkę. Podczas drugiego mielenia dodaj żurawinę i cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki z miękkim masłem i dopraw farsz.
Gotowe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij z niego krążki i na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu. Sklejone pierogi ułóż na tacy posypanej mąką i przykryj ściereczką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i delikatnie wrzuć do niego pierogi. Gotuj 5 minut od wypłynięcia.
Sos śmietanowy z koperkiem
- Pół kostki masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki śmietanki słodkiej
- 3 łyżki świeżego koperku
- Sól i pieprz Lewiatan
W rondelku lub na głębokiej patelni rozpuść masło i zbierz z góry pianę, która powstanie. Smaż masło jeszcze chwilę, aż zaczną powstawać brązowe drobinki (czyli masło zacznie ulegać tzw. paleniu). Następnie dodaj sok z cytryny oraz śmietankę i na malutkim ogniu redukuj płyn aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem do sosu dodaj świeżo pokrojony koperek. Pierogi faszerowane karpiem z pysznym sosem gotowe!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy