Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pierogi faszerowane karpiem z sosem śmietanowym

Potrzebne składniki:

Pierogi faszerowane karpiem z przepysznym sosem to doskonała alternatywa dla dobrze wszystkim znanych pierogów z kapustą i grzybami! Wypróbuj przepis od Tomka Jakubiaka i daj nam znać jak smakowało 😁

Ciasto na pierogi

Mąkę przesiej przez drobne sito do dużej miski. Dodaj dopiero co zagotowaną wodę, sól i jajko. Wstępnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i odchodzące od dłoni. Jeśli będzie kleić się do rąk dodaj mąki. Gotową kulkę zawiń w folię i odstaw na kilka chwil. W tym czasie przygotuj farsz.

Farsz z karpia

  • 200 g filetów z karpia bez skóry (mogą być z ośćmi)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
  • 2 łyżki masła 
  • 2 cebulki szalotki 
  • Sól i pieprz Lewiatan

Karpia dwukrotnie zmiel przez maszynkę. Podczas drugiego mielenia dodaj żurawinę i cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki z miękkim masłem i dopraw farsz.

Gotowe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij z niego krążki i na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu. Sklejone pierogi ułóż na tacy posypanej mąką i przykryj ściereczką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i delikatnie wrzuć do niego pierogi. Gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Sos śmietanowy z koperkiem

  • Pół kostki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • Sól i pieprz Lewiatan

W rondelku lub na głębokiej patelni rozpuść masło i zbierz z góry pianę, która powstanie. Smaż masło jeszcze chwilę, aż zaczną powstawać brązowe drobinki (czyli masło zacznie ulegać tzw. paleniu). Następnie dodaj sok z cytryny oraz śmietankę i na malutkim ogniu redukuj płyn aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem do sosu dodaj świeżo pokrojony koperek. Pierogi faszerowane karpiem z pysznym sosem gotowe!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *