Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pierogi faszerowane karpiem z sosem śmietanowym

Potrzebne składniki:

Pierogi faszerowane karpiem z przepysznym sosem to doskonała alternatywa dla dobrze wszystkim znanych pierogów z kapustą i grzybami! Wypróbuj przepis od Tomka Jakubiaka i daj nam znać jak smakowało 😁

Ciasto na pierogi

Mąkę przesiej przez drobne sito do dużej miski. Dodaj dopiero co zagotowaną wodę, sól i jajko. Wstępnie wymieszaj wszystkie składniki łyżką. Następnie wyrabiaj ciasto aż będzie elastyczne i odchodzące od dłoni. Jeśli będzie kleić się do rąk dodaj mąki. Gotową kulkę zawiń w folię i odstaw na kilka chwil. W tym czasie przygotuj farsz.

Farsz z karpia

  • 200 g filetów z karpia bez skóry (mogą być z ośćmi)
  • 1 łyżka suszonej żurawiny
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
  • 2 łyżki masła 
  • 2 cebulki szalotki 
  • Sól i pieprz Lewiatan

Karpia dwukrotnie zmiel przez maszynkę. Podczas drugiego mielenia dodaj żurawinę i cebulę. Wymieszaj wszystkie składniki z miękkim masłem i dopraw farsz.

Gotowe ciasto rozwałkuj na bardzo cienki placek. Za pomocą szklanki wytnij z niego krążki i na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu. Sklejone pierogi ułóż na tacy posypanej mąką i przykryj ściereczką. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i delikatnie wrzuć do niego pierogi. Gotuj 5 minut od wypłynięcia.

Sos śmietanowy z koperkiem

  • Pół kostki masła
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej
  • 3 łyżki świeżego koperku
  • Sól i pieprz Lewiatan

W rondelku lub na głębokiej patelni rozpuść masło i zbierz z góry pianę, która powstanie. Smaż masło jeszcze chwilę, aż zaczną powstawać brązowe drobinki (czyli masło zacznie ulegać tzw. paleniu). Następnie dodaj sok z cytryny oraz śmietankę i na malutkim ogniu redukuj płyn aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą i pieprzem, a przed podaniem do sosu dodaj świeżo pokrojony koperek. Pierogi faszerowane karpiem z pysznym sosem gotowe!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz