Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pierniczki pieczone na karmelu

Potrzebne składniki:

PRZYGOTOWANIE:

Cukier umieszczamy w garnku i podgrzewamy go na małym ogniu, żeby uzyskał płynną konsystencję i powstał karmel, mieszamy aby się nie przypalił.
Gdy cukier uzyska płynną konsystencję i piękny bursztynowy kolor, ściągamy z ognia i dodajemy stopniowo gorące mleko-po pierwszym dodaniu mleka masa się spieni. Mieszamy do połączenia- najlepiej trzepaczką. 
Powstałą mieszaninę chwilę studzimy. Do ciepłej mieszaniny dodajemy miód. Mieszamy do połączenia. Następnie masę przelewamy przez sitko by odłączyć ewentualne kryształki cukru. Dodajemy olej, przyprawę do piernika oraz jajko-wszystko mieszamy.
Mąkę mieszamy z sodą, i dodajemy stopniowo do mieszaniny. Ma nam powstać gęste ciasto. Chwilkę zagniatamy, nie dodajemy mąki, może się leciutko kleić, ale takie ma być.

Odrywamy kawałek ciasta, podsypujemy mąką, wałkujemy na około 0,5cm i wycinamy pierniki. Pieczemy około 10-12 minut w temp 180 stopni. Pierniczki w piekarniku pięknie urosną. Upieczone pierniczki studzimy i dekorujemy.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Komentowanie jest wyłączone