Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Pieczona w całości golonka

Potrzebne składniki:

Przepis, o który prosiliście! Pieczona w całości golonka od Tomka Jakubiaka ma idealnie chrupiącą skórkę i aromat, który nie sposób podrobić. Jeśli chcecie sprawdzić inne przepisy od naszego ambasadora, znajdziecie je tutaj.

Przygotowanie mięsa i warzyw

Golonkę namocz w solance przez 12 godzin. Po tym czasie odstaw na kratkę do odsączenia i naszpikuj mięso ząbkami czosnku. Marchewkę, seler naciowy, cebulę, seler korzeniowy oraz połowę kapusty wrzuć na dno brytfanki i zalej to bulionem. W golonkę wbij patyczki do szaszłyków jak na filmie, nad brytfanną umieść kratkę i połóż na niej mięso. Włóż całość do piekarnika i piecz całość 5 godzin w temperaturze 120-140 stopni.

Smażona kapusta z pomidorami – parzybroda

  • 50 g masła
  • 1/2 kapusty włoskiej
  • 2 cebule szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 puszka pomidorów krojonych Dawtona
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dawtona
  • 1 pęczek koperku

Kapustę poszatkuj na małe kawałki, przesmaż na maśle, dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Po chwili dodaj koncentrat oraz krojone pomidory. Podlej odrobiną wody, dodaj sól, cukier oraz ocet winny do smaku. Na koniec dodaj posiekany pęczek koperku i wymieszaj.

Sos do polania golonki

  • płyn z brytfanny, w której piekła się golonka
  • 20 ml mocnego espresso
  • 40 ml piwa typu porter
  • 50 g zamrożonego masła

Po wyjęciu golonki z pieca do garnuszka zlej płyn z brytfanki. Dodaj kawę oraz piwo porter, zagotuj i przez chwilę redukuj płyn aż lekko zgęstnieje. Wyłącz palnik i dodaj zimne masło, mieszaj aż całkowicie się rozpuści i powstanie aksamitny sos. Golonkę podawaj na przesmażonej kapuście, polaną aromatycznym sosem.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *