Przepis, o który prosiliście! Pieczona w całości golonka od Tomka Jakubiaka ma idealnie chrupiącą skórkę i aromat, który nie sposób podrobić. Jeśli chcecie sprawdzić inne przepisy od naszego ambasadora, znajdziecie je tutaj.
Przygotowanie mięsa i warzyw
Golonkę namocz w solance przez 12 godzin. Po tym czasie odstaw na kratkę do odsączenia i naszpikuj mięso ząbkami czosnku. Marchewkę, seler naciowy, cebulę, seler korzeniowy oraz połowę kapusty wrzuć na dno brytfanki i zalej to bulionem. W golonkę wbij patyczki do szaszłyków jak na filmie, nad brytfanną umieść kratkę i połóż na niej mięso. Włóż całość do piekarnika i piecz całość 5 godzin w temperaturze 120-140 stopni.
Smażona kapusta z pomidorami – parzybroda
- 50 g masła
- 1/2 kapusty włoskiej
- 2 cebule szalotki
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka octu winnego
- 1 puszka pomidorów krojonych Dawtona
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego Dawtona
- 1 pęczek koperku
Kapustę poszatkuj na małe kawałki, przesmaż na maśle, dodaj posiekaną szalotkę i czosnek. Po chwili dodaj koncentrat oraz krojone pomidory. Podlej odrobiną wody, dodaj sól, cukier oraz ocet winny do smaku. Na koniec dodaj posiekany pęczek koperku i wymieszaj.
Sos do polania golonki
- płyn z brytfanny, w której piekła się golonka
- 20 ml mocnego espresso
- 40 ml piwa typu porter
- 50 g zamrożonego masła
Po wyjęciu golonki z pieca do garnuszka zlej płyn z brytfanki. Dodaj kawę oraz piwo porter, zagotuj i przez chwilę redukuj płyn aż lekko zgęstnieje. Wyłącz palnik i dodaj zimne masło, mieszaj aż całkowicie się rozpuści i powstanie aksamitny sos. Golonkę podawaj na przesmażonej kapuście, polaną aromatycznym sosem.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy