Pyszne smarowidło do kanapek, które wykonasz w kilka chwil z prostych składników? Pasta z tuńczyka! Możesz ją przechowywać w lodówce kilka dni, żeby zawsze była pod ręką. A jeśli uwielbiasz smak tuńczyka, to koniecznie spróbuj tej sałatki z tuńczykiem i fasolą – jest obłędna!
Podstawa w sztuce gotowania
Pasta z tuńczyka to jeden z tych przepisów, który śmiało można modyfikować zmieniając lub dodając ulubione składniki. Ugotowane i posiekane jajko, biały ser, rukola, seler naciowy czy odrobina soku z cytryny? To tylko kilka propozycji na zmianę tego przepisu. W sztuce kulinarnej najważniejsze jest mieć sprawdzoną bazę – później można eksperymentować z wymianą produktów do woli! Jeśli mamy w głowie sporo przepisów z zaledwie kilku składników, to zawsze coś w tej swojej mądrej głowie wymyślimy 😎
Pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz porcje dla 2 osób. Jeśli chcesz zrobić pastę z tuńczyka „na zapas” to powiel ilość składników. Zacznij od odsączenia tuńczyka z zalewy, na przykład na sicie. Szczypiorek posiekaj. Umieść rybę w misce i rozdrobnij – jeśli lubisz gdy kawałki tuńczyka są wyczuwalne, zrób to bardzo delikatnie widelcem, a jeśli wolisz uzyskać gładką masę możesz nawet rozetrzeć rybę łyżką. Następnie dodaj majonez , większą część szczypiorku, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Na koniec przełóż pastę do pojemnika i posyp pozostałym szczypiorkiem dla ozdoby. Gotowe!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy