Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Owsianka królewska

Potrzebne składniki:

Owsianka kojarzy Wam się nieapetyczną breją pozbawioną smaku? 🙊 Dajcie się przekonać, że owsianka może być pyszna, różnorodna i apetyczna! W końcu z dodatkiem płatków owsianych można zrobić nawet pyszny sernik! Odpowiednie przygotowanie i fajne dodatki sprawią, że będziesz sięgać częściej po zdrową owsiankę na śniadanie!

Dlaczego owsianka jest taka zdrowa?

Płatki owsiane są źródłem wielu ważnych składników odżywczych. Zawierają witaminy z grupy B, E, PP oraz minerały, w tym cynk i magnez, zapewniające sprawne funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni. Stanowią także doskonałe źródło błonnika pokarmowego, którego przez wszechobecne wysokoprzetworzone jedzenie często brakuje w naszej współczesnej diecie, a pełni on szereg ważnych funkcji w naszym organizmie. Dodatkowo płatki owsiane mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, co jest ważną osobą dla osób cierpiących na cukrzycę lub insulinooporność. Ich wysoki indeks sytości powoduje, że po zjedzeniu owsianki długo nie odczujemy głodu. Warto polubić owsiankę na śniadanie. A jeśli nie możecie przekonać się do takiej zwykłej, to spróbujcie chociaż królewskiej! Z tego przepisu przygotujecie porcje owsianki dla 2 osób.

Przepis na owsiankę królewską

Z tego przepisu przygotujesz duże porcje dla 2 osób. Płatki owsiane oraz orzechy nerkowca wsyp do rondelka lub małego garnka i zalej mlekiem. Jabłko dokładnie umyj, pokrój w kostkę i dodaj do rondla. Posyp całość cynamonem i kardamonem, następnie całość wymieszaj. Gotuj na małym ogniu aż płatki owsiane zmiękną, mieszaj co jakiś czas aby owsianka się nie przypaliła, dodaj ewentualnie wody jeśli widzisz taką potrzebę. Przełóż porcje owsianki do miseczek i posyp bakaliami. Jeśli chcesz, aby śniadanie było jeszcze bardziej sycące możesz dodać łyżkę masła orzechowego. Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *