Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Mini burgery z indyka i domowy ketchup dla dzieci

Potrzebne składniki:

Szykuje się kinder party, bo wyprawiacie pociechom urodziny? A może szukacie pysznego przepisu dla niejadka? Na te i niemal wszystkie inne okazje świetnie sprawdzą się mini burgery! Z domowym ketchupem są nie tylko o wiele zdrowszą alternatywą dla fast foodów, ale też smaczniejszą! Sprawdźcie też pozostałe przepisy od Tomasza Jakubiaka, który gotuje z Lewiatanem!

Maślane bułeczki do mini burgerów

  • 35 g świeżych drożdży
  • 500 gramów mąki wrocławskiej Lewiatan
  • 180 ml mleka 3% Lewiatan
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła
  • 60 g cukru
  • 10 g soli Lewiatan
  • Do posmarowania bułek: 1 jajko + 50 ml mleka
  • Sezam do posypania

Drożdże umieść w misce i dodaj ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, sól oraz cukier. Wymieszaj składniki i odstaw na około 10 minut, aż rozczyn dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Do zaczynu dodaj roztrzepane jajka i wymieszaj. Resztę mąki przesiej do dużej miski i wlej zaczyn. Następnie lekko wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłóż na stolnicę, dodaj miękkie masło i ponownie wyrabiaj, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstaw na kolejne 15 minut, a następnie podziel na 12 równych części i ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Niestety ponownie musisz poczekać około 25 minut, aż bułeczki pięknie wyrosną. 

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Bułki lekko spłaszcz, aby miały około 1,5 cm wysokości. Piecz około 20 minut – sprawdzaj czy bułeczki zaczynają się rumienić, a przed końcem pieczenia posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

Mini burgery z indyka

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • Sól Lewiatan

Do mięsa dodaj sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i masło orzechowe. Wymieszaj całość i uformuj kotleciki. Smaż lub grilluj na suchej patelni po 5 minut z każdej strony. 

Domowy ketchup

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej Lewiatan
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 6-7 łyżek białego octu winnego
  • Sól Lewiatan
  • Oliwa z oliwek do smażenia 

Pomidory nakrój w krzyżyk od dołu i po oderwaniu szypułek wrzuć na około 2 minuty do garnka z wrzątkiem. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż do przestudzenia. W tym czasie w rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę cukinię oraz czosnek. Do warzyw dodaj musztardę, a po wymieszaniu posiekane pomidory – obrane ze skóry i pozbawione gniazd nasiennych. Dopraw warzywa pieprzem cayenne, cynamonem, cukrem, octem winnym i solą. Zmniejsz ogień i smaż całość do odparowania większości wody. Nie zapomnij o mieszaniu, aby składniki na ketchup się nie przypaliły. Po przestudzeniu zmiksuj warzywa na gładką masę – jeśli jest za gęsta, dodaj odrobinę zimnej wody.

Mini burgery gotowe? Pochwal się efektem!

Kochamy gotować i dzielić się przepisami, ale uwielbiamy patrzeć także na Wasze piękne dania! Pokaż swoją interpretację tego przepisu i oznacz nas na Instagramie @gotuje_z_lewiatanem lub dodaj hasztag #gotujezlewiatanem 🥰

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *