Karkówka z grilla od Jakubiaka? Nie byle jaka! Sprawdźcie przepis na kanapkę z grillowaną karkówką i ananasem, zwaną też kanapką farmera 😁 Po inne przepisy naszego Ambasadora zapraszamy tutaj.
Karkówka z grilla
Karkówkę potnij w grube plastry i nie rozbijaj. Natrzyj solą i przyprawą do mięs z grilla. Następnie połącz sok ananasowy z koncentratem pomidorowym. Powstałą mieszanką natrzyj mięso i odstaw na noc do lodówki lub od razu wrzucaj na grilla! Mięso przypiekaj z obu stron na średnio rozgrzanym, przymkniętym grillu – do momentu aż będzie ono miękkie. Na koniec posiekaj na mniejsze kawałki.
Ananasa pokrój na plastry o grubości około 1 cm, zetnij skórkę i grilluj z obu stron około 5 minut na średniej temperaturze, po przestygnięciu posiekaj w kostkę. W misce zmieszaj pokrojone mięso, olej i ananasa, dodaj posiekaną drobno papryczkę jalapeño i kolendrę. Pajdy chałki grilluj do lekkiego zarumienienia.
Sałatka z białej kapusty
- 0,5 białej kapusty
- 0,5 łyżki soli
- 2 łyżki octu spirytusowego
- 2 łyżki cukru
- 0,25 szklanki oleju Beskidzkiego
- Pęczek posiekanego koperku
Kapustę posiekaj w bardzo drobne paski, posól i ugniataj przez chwilę by zmiękła. Następnie dodaj ocet spirytusowy, cukier, posiekany koperek oraz olej. Całość wymieszaj.
Sos ranchera
- 2 łyżki maślanki
- 2 łyżki majonezu
- 0,3 pęczka szczypiorku
- 0,3 pęczka koperku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- szczypta soli
Do miski wlej maślankę, dodaj majonez, starty czosnek oraz posiekane zioła. Dodaj sok z cytryny i sól do smaku. Dokładnie wymieszaj. Zarumienioną chałkę posmaruj sosem, nałóż surówkę i mięso. Przekrój dużą kanapkę na pół i gotowe!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy