Masz ochotę na frytki w nowym wydaniu? A może kochasz cukinię i znając jej możliwości szukasz kolejnego sposobu na przygotowanie czegoś pysznego? Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy początkującym w kuchni, bez problemu przygotujesz te frytki z cukinii. Smacznego!
Frytki z cukinii – przygotowanie
Z tego przepisu przygotujesz 3-4 porcje frytek. Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Cukinie umyj i osusz. Przekrój każdą na pół (jeśli warzywa są duże, to na trzy części) wzdłuż, a później w paski na grubość frytek. Następnie do jednej miseczki wsyp bułkę tartą wymieszaną z przyprawami, a w drugiej roztrzep jajko z olejem.
Pokrojone frytki delikatnie odsącz na ręczniku kuchennym by pozbyć się nadmiaru wody. Każdy kawałek cukinii obtocz w jajku i w bułce. Frytki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, najlepiej tak by się nie stykały. Piecz przez około 10 minut aż panierka ładnie się zarumieni. Jako dip do frytek świetnie sprawdzi się jogurt naturalny z odrobiną przypraw.
Frytki z cukinii w serowym lub bezglutenowym wydaniu
Jeśli masz ochotę podkręcić smak frytek, do bułki tartej dodaj kilka łyżek startego parmezanu. Z łatwością zrobisz też frytki w wersji bez glutenu – zamiast bułki tartej użyj mąki migdałowej. Do cukinii świetnie będzie pasować też słodka papryka, lub lekko słodka marynata z dodatkiem miodu. Możliwości jest naprawdę mnóstwo!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy