Macie ochotę na przepyszny czekoladowy deser? Nie czekajcie i zróbcie ten fondant czekoladowy, zwany też lava cake (ciasto lawa)! Przepis od Karoliny Kowalewskiej to gwarancja, że wszystko się uda! 😍
Fondant czekoladowy – przygotowanie
Z tego przepisu wykonasz 4 duże ciastka (foremki o średnicy 8-10 cm). Piekarnik nagrzej do 200° razem z blaszką. Masło i czekoladę wrzuć do garnka i rozpuść na niskiej mocy palnika, cały czas mieszając, by czekolada się nie przypaliła. Wystudź. Do masy czekoladowej dodaj mąkę i wymieszaj. W osobnej misce umieść jajka, cukier i wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj masę czekoladową i ponownie dokładnie wymieszaj. Foremki (ceramiczne lub silikonowe) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej masę do foremek i wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Wyjmij, odczekaj 2 minuty i wyłóż na talerzyk. Posyp cukrem pudrem i podawaj z frużeliną.
Frużelina z owoców leśnych
- 200g mieszanki owoców leśnych
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
Owoce wrzuć do garnka, dodaj cukier i 3 łyżki wody. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką zimnej wody i wlej do owoców. Cały czas mieszając zagotuj i odstaw do wystudzenia.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy