Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Fondant czekoladowy z frużeliną z owoców leśnych

Potrzebne składniki:

Macie ochotę na przepyszny czekoladowy deser? Nie czekajcie i zróbcie ten fondant czekoladowy, zwany też lava cake (ciasto lawa)! Przepis od Karoliny Kowalewskiej to gwarancja, że wszystko się uda! 😍

Fondant czekoladowy – przygotowanie

Z tego przepisu wykonasz 4 duże ciastka (foremki o średnicy 8-10 cm). Piekarnik nagrzej do 200° razem z blaszką. Masło i czekoladę wrzuć do garnka i rozpuść na niskiej mocy palnika, cały czas mieszając, by czekolada się nie przypaliła. Wystudź. Do masy czekoladowej dodaj mąkę i wymieszaj. W osobnej misce umieść jajka, cukier i wymieszaj przy pomocy rózgi kuchennej. Dodaj masę czekoladową i ponownie dokładnie wymieszaj. Foremki (ceramiczne lub silikonowe) wysmaruj masłem i obsyp mąką. Wlej masę do foremek i wstaw do piekarnika na 10-12 minut. Wyjmij, odczekaj 2 minuty i wyłóż na talerzyk. Posyp cukrem pudrem i podawaj z frużeliną.

Frużelina z owoców leśnych

  • 200g mieszanki owoców leśnych
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru

Owoce wrzuć do garnka, dodaj cukier i 3 łyżki wody. Zagotuj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z łyżką zimnej wody i wlej do owoców. Cały czas mieszając zagotuj i odstaw do wystudzenia.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *