Przygotujcie te drobiowe szaszłyki z bliskowschodnią sałatką i serkiem labneh i zobaczcie, jak wiele smaków można połączyć w ramach jednego posiłku! To doskonała propozycja na gorące dni od Tomka Jakubiaka. Jeśli interesują Was inne przepisy naszego Ambasadora, zajrzyjcie tutaj.
Drobiowe szaszłyki
Uwaga! Serek labneh należy zacząć przygotowywać dzień przed planowanym podaniem dania – w dalszej części przepisu zobaczysz jak to zrobić. Namocz w wodzie kilkanaście patyczków do szaszłyków – dzięki temu nie przypalą się podczas pieczenia a mięso będzie od nich łatwo odchodzić. Przyprawy upraż na suchej patelni aż będą intensywnie pachnieć i poczekaj aż przestygną. Następnie utrzyj je w moździerzu lub blenderze i przesyp gotową mieszankę bliskowschodnich przypraw do słoiczka. Teraz możesz zająć się dodatkami do mięsa: ząbki czosnku, cebulę, papryczkę i natkę drobno posiekaj. Mięso przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj z dodatkami. Następnie uformuj z niego niewielkie kiełbaski na patyczkach do szaszłyków i odłóż na talerz. Upiecz kofty na sam koniec, po przygotowaniu reszty składników. Piekarnik nagrzej do 220°C. Ułóż kofty na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 12 minut obracając kofty na drugą stronę w połowie czasu.
Domowy serek labneh i bliskowschodnia sałatka
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 2 duże ogórki
- 2/3 zielonej papryczki chili
- 6-8 pomidorków cherry
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżej mięty
- pęczek natki pietruszki
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- gaza do przygotowania serka
- sól
Aby przygotować serek labneh duże sitko wyłóż gazą złożoną na pół i ustaw nad garnkiem lub miską. Jogurt przełóż na gazę a jej końce zwiąż gumką recepturką, by powstał woreczek. Wstaw do lodówki i co kilka godzin odciskaj jogurt z serwatki. Delikatny serek powinien być gotowy po 24h – im dłużej będzie odciskany tym bardziej będzie zwarty.
Aby przygotować bliskowschodnią sałatkę ugotuj i ostudź kaszę jęczmienną. Pokrój ogórki, pomidorki, czosnek i świeże zioła. Dokładnie wymieszaj kaszę z warzywami i dopraw 1 łyżką wcześniej przygotowanej mieszanki bliskowschodnich przypraw, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Serwuj kofty z serkiem labneh oraz salsą miętowo-pietruszkową.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy