Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Domowy makaron krok po kroku

Potrzebne składniki:

Niecała godzina wystarczy, aby cieszyć się pysznym domowym makaronem. Zobacz krok po kroku, jak to zrobić.

Krok 1

Wysyp mąkę na blat, wbij na nią jajka i oprósz odrobiną soli.

Krok 2

Wyrabiaj ciasto przez kilkanaście minut, aż będzie gładkie, elastyczne i lekko twarde. Jeśli wyjdzie zbyt suche, dodaj odrobinę wody. Ciasto można też wyrobić w misie miksera, a potem zagniatać je ręcznie przez 2 minuty.

Krok 3

Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż na 20 minut do lodówki.

Krok 4

Schłodzone ciasto podziel na części. Każdą z nich rozwałkuj na cieniutki placek, najlepiej na grubość 1 mm (pozostałe części ciasta muszą być w tym czasie okryte folią), podsypując minimalnie mąką. Pozostaw na stolnicy na 5 minut, lekko posyp mąką.

Krok 5

Następnie zwiń rozwałkowany placek w luźny rulon i pokrój na paseczki. Jeśli pokroisz cieniutko – uzyskasz nitki, jeśli grubiej, tak na szerokość około 1 cm – uzyskasz tagliatelle.

Krok 6

Gotuj makaron we wrzącej, osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą.

Smacznego!

 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *