Sposób na pyszny obiad lub kolację? Domowy chleb z szarpaną łopatką wieprzową od Tomka Jakubiaka! Jeśli ciekawią Was też inne przepisy naszego ambasadora, to zajrzyjcie tutaj – na pewno wiele z nich przypadnie Wam do gustu!
Domowy chleb z papryczką jalapeño
Przygotuj rozczyn mieszając drożdże z letnią wodą i cukrem. Gdy drożdże się rozpuszczą dodaj zakwas chlebowy i 200 g mąki. Wymieszaj składniki i odstaw w ciepłe miejsce by zaczęły pracować. Następnie posiekaj papryczkę jalapeño w plasterki – jeśli nie chcesz, by chleb był bardzo ostry, możesz wcześniej usunąć z niej pestki. Ser cheddar pokrój w sporą kostkę. Na koniec wymieszaj papryczkę i ser z zaczynem, dodaj resztę mąki i sól. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut i przełóż do wyrośnięcia na 1 godzinę aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie kilkukrotnie złap brzegi ciasta i zagnieć je w środek – dzięki temu pęcherzyki powietrza w chlebie będą liczniejsze i większe. Z powrotem przykryj chleb ściereczką i odstaw na kolejne 15 minut.
Piekarnik nagrzej do 250°C. Włóż do niego żeliwną patelnię lub garnek i nagrzewaj przez 30 minut. Wyjmij ciasto z miski na lekko obsypany mąką blat. Ponownie złóż ciasto kilka razy od brzegów do środka formując bochenek. Ostrożnie wyjmij z piekarnika nagrzane naczynie, posmaruj jego spód oliwą z oliwek i przełóż ciasto. Ostrym nożem wykonaj nacięcie na górze bochenka. Na spód piekarnika wstaw keksówkę wypełnioną wodą, na środek wstaw chleb i piecz go przez 30 minut w 250°C. Po upieczeniu pozwól bochenkowi ostygnąć przez minimum godzinę zanim zaczniesz go kroić.
Szarpana łopatka wieprzowa
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 duża cebula
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki ziaren kolendry
- 200 ml bulionu warzywnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Smakowita Pasta z ziaren fasoli z jabłkiem i cebulą
- sok z 1/2 limonki
Łopatkę wieprzową pokrój na duże kawałki i umieść w misce. Dodaj suszoną paprykę, sól i pieprz oraz oliwę i wymieszaj. Następnie pokrój cebulę w grubą kostkę a czosnek lekko posiekaj. Rozgrzej suchą patelnię i podsmaż mięso bez dodatku tłuszczu. Gdy się przyrumieni dodaj ziarna kolendry, cebulę i czosnek. Następnie dolej bulion i duś na średniej mocy palnika aż mięso będzie można poszarpać bez problemu widelcami, 20 minut. Pastę z fasoli Smakowita wymieszaj z sokiem z limonki i odrobiną oliwy z oliwek do uzyskania pożądanej konsystencji.
Na koniec chleb pokrój na grube kromki i posmaruj każdą z nich pastą Smakowita. Nałóż na górę porcję szarpanej łopatki z cebulą. Można zajadać!
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy