Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Domowa biała kiełbasa z zapiekanką serowo-chlebową

Potrzebne składniki:

Wypróbujcie patent Tomka Jakubiaka na super aromatyczną zapiekankę serowo-chlebową i domową białą kiełbasę w lżejszej wersji – z indyka! A jeśli jesteście ciekawi innych przepisów naszego Ambasadora, znajdziecie je tutaj.

Domowa białą kiełbasa z indyka

Do mięsa mielonego dodaj kmin rzymski, paprykę słodką, czosnek, sól oraz zimną wodę, całość wymieszaj i chwilę wyrabiaj mięso. Zasolone jelita wymocz w wodzie, następnie nadziewaj jelita mięsem przy użyciu nadziewarki – pamiętaj, by na samym końcu zrobić supeł. Zostaw nieco przestrzeni w jelicie by z łatwością uformować małe kiełbaski. Kiełbasę gotuj przez 15-20 minut, w zależności od jej grubości.

Zapiekanka serowo-chlebowa

  • 1 gruba pajda chałki 
  • 1/2 pora (biała część)
  • 500 ml śmietanki 
  • 3 jajka 
  • 1/2 szklanki startego sera Gruyere 
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu i tymianku
  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu

Kawałek chałki pokrój na dwucentymetrowe kawałki, a białą część pora w talarki. Oba składniki przesmaż na oliwie aż się zarumienią, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu. 

Do miski wbij 3 jajka, zetrzyj do niej pół szklanki sera Gruyere. Dodaj starty czosnek i odrobinę listków tymianku. Dodaj sól i pieprz, wlej śmietankę, całość dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię z chałką lub do niewielkiego żaroodpornego naczynia. Zapiekankę piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut.

Dodaj do ulubionych

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *