Wypróbujcie patent Tomka Jakubiaka na super aromatyczną zapiekankę serowo-chlebową i domową białą kiełbasę w lżejszej wersji – z indyka! A jeśli jesteście ciekawi innych przepisów naszego Ambasadora, znajdziecie je tutaj.
Domowa białą kiełbasa z indyka
Do mięsa mielonego dodaj kmin rzymski, paprykę słodką, czosnek, sól oraz zimną wodę, całość wymieszaj i chwilę wyrabiaj mięso. Zasolone jelita wymocz w wodzie, następnie nadziewaj jelita mięsem przy użyciu nadziewarki – pamiętaj, by na samym końcu zrobić supeł. Zostaw nieco przestrzeni w jelicie by z łatwością uformować małe kiełbaski. Kiełbasę gotuj przez 15-20 minut, w zależności od jej grubości.
Zapiekanka serowo-chlebowa
- 1 gruba pajda chałki
- 1/2 pora (biała część)
- 500 ml śmietanki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki startego sera Gruyere
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 gałązka świeżego rozmarynu i tymianku
- szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu
Kawałek chałki pokrój na dwucentymetrowe kawałki, a białą część pora w talarki. Oba składniki przesmaż na oliwie aż się zarumienią, dodaj gałązkę świeżego rozmarynu.
Do miski wbij 3 jajka, zetrzyj do niej pół szklanki sera Gruyere. Dodaj starty czosnek i odrobinę listków tymianku. Dodaj sól i pieprz, wlej śmietankę, całość dokładnie wymieszaj i wlej na patelnię z chałką lub do niewielkiego żaroodpornego naczynia. Zapiekankę piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 20-30 minut.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy