Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ciasto na pierogi krok po kroku

Potrzebne składniki:

Zobacz w kilku prostych krokach, jak przygotować doskonałe ciasto na pierogi.

Krok 1

Mąkę przesiej, większą część wysyp na stolnicę lub blat kuchenny. Zrób dołek, wlej ok. 200 ml ciepłej wody, mieszaj i zagniataj, dosypując pozostałą mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne.

Krok 2

Owiń lnianą ściereczką, odłóż na kilkanaście minut.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm (jeśli się klei do wałka lub do stolnicy, to znaczy, że jest w nim zbyt mało mąki i trzeba trochę dosypać).

Krok 4

Z ciasta wytnij krążki, nałóż ulubiony farsz (nie za dużo, żeby pierogi dały się zlepić), zlep pierogi (mocno, by nie było dziurek, przez które podczas gotowania farsz mógłby wypłynąć).

Krok 5

Gotuj w lekko osolonym wrzątku, aż pierogi wypłyną. Wyjmuj łyżką cedzakową.

Smacznego!

 

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *