Oto banalnie prosty przepis od Karoliny Kowalewskiej! Wykonacie go bez włączania piekarnika, więc jest w sam raz na gorące dni! Spodoba się też osobom, które nie lubią zbyt dużej ilości cukru w cukrze 😁, bo słodycz karmelowego kremu przełamuje truskawkowa nuta. Koniecznie spróbujcie wykonać to ciasto bez pieczenia. A jeśli szukacie innych słodkich przepisów, sprawdźcie chociażby ten na obłędną Tartę z kremem diplomat.
Krem śmietankowy i karmelowy
Zacznij od przygotowania kremu śmietankowego z podanych wyżej składników. Masło miksuj do czasu, aż stanie się puszyste i pojaśnieje. Następnie dodaj mleko w proszku, mleko skondensowane i wanilię.
- 0,5 puszki masy kajmakowej
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki mleka
Aby przygotować krem karmelowy, śmietankę ubij na sztywno z mascarpone. Następnie dodaj kajmak i zmiksuj. Żelatynę wymieszaj z zimnym mlekiem, poczekaj, aż napęcznieje, następnie rozpuść. Dolej do masy i szybko zmiksuj.
Truskawkowa galaretka
- 300 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 3 łyżki cukru
- 200ml wody
Truskawki odszypułkuj i wrzuć do garnka razem z cukrem i wodą. Zagotuj i zbleduj. Do gorących truskawek wsyp galaretkę, wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.
Ciasto bez pieczenia – wykonanie
- 150-200 g herbatników maślanych
- 12-15 biszkoptów lady finger
- 300 ml mleka
Na dno formy 20 x 25 cm wyłóż herbatniki nasączone w mleku. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Następnie nałóż kolejną warstwę herbatników i wylej krem kajmakowy. Kolejna warstwa to biszkopty nasączone w mleku, na które wylej tężejącą masę truskawkową. Całość wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie ciasto bez pieczenia będzie gotowe! Możesz dodatkowo udekorować je świeżymi owocami.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy