Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Ciasto bez pieczenia z kremem karmelowym i truskawkami



Potrzebne składniki:

Oto banalnie prosty przepis od Karoliny Kowalewskiej! Wykonacie go bez włączania piekarnika, więc jest w sam raz na gorące dni! Spodoba się też osobom, które nie lubią zbyt dużej ilości cukru w cukrze 😁, bo słodycz karmelowego kremu przełamuje truskawkowa nuta. Koniecznie spróbujcie wykonać to ciasto bez pieczenia. A jeśli szukacie innych słodkich przepisów, sprawdźcie chociażby ten na obłędną Tartę z kremem diplomat.

Krem śmietankowy i karmelowy

Zacznij od przygotowania kremu śmietankowego z podanych wyżej składników. Masło miksuj do czasu, aż stanie się puszyste i pojaśnieje. Następnie dodaj mleko w proszku, mleko skondensowane i wanilię.

  • 0,5 puszki masy kajmakowej
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki mleka

Aby przygotować krem karmelowy, śmietankę ubij na sztywno z mascarpone. Następnie dodaj kajmak i zmiksuj. Żelatynę wymieszaj z zimnym mlekiem, poczekaj, aż napęcznieje, następnie rozpuść. Dolej do masy i szybko zmiksuj.

Truskawkowa galaretka

  • 300 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej 
  • 3 łyżki cukru
  • 200ml wody

Truskawki odszypułkuj i wrzuć do garnka razem z cukrem i wodą. Zagotuj i zbleduj. Do gorących truskawek wsyp galaretkę, wymieszaj i odstaw do lekkiego stężenia.

Ciasto bez pieczenia – wykonanie

  • 150-200 g herbatników maślanych
  • 12-15 biszkoptów lady finger
  • 300 ml mleka

Na dno formy 20 x 25 cm wyłóż herbatniki nasączone w mleku. Wyłóż krem śmietankowy, wyrównaj. Następnie nałóż kolejną warstwę herbatników i wylej krem kajmakowy. Kolejna warstwa to biszkopty nasączone w mleku, na które wylej tężejącą masę truskawkową. Całość wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie ciasto bez pieczenia będzie gotowe! Możesz dodatkowo udekorować je świeżymi owocami.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *