Idealna propozycja na super śniadanie! Chrupiąca chałka z omletem, parówkami i warzywnymi dodatkami powstała z myślą o dzieciach, ale smakować będzie całej rodzinie! Jeśli zaciekawił Was ten przepis, zajrzyjcie tutaj by poznać inne pomysły na pyszne dania od Tomka Jakubiaka!
Salsa z palonych pomidorów
Zacznij od przygotowania salsy. Z pomidorów usuń szypułki i natnij ich skórkę na krzyż. Cebulę szalotkę pokrój na kilka dużych kawałków, a ząbki czosnku jedynie obierz ze skórki. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i opal je przy użyciu palnika gazowego jak na filmie (możesz też skorzystać z palników zwykłej kuchenki gazowej lub najwyższej półki piekarnika). Po przestudzeniu zmiksuj warzywa w blenderze, dodając sok z limonki, świeżą kolendrę i sól.
Jajecznica z parówkami i nachosami
- 1 opakowanie parówek Sokoliki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 duża chałka
- 1 łyżka nasion sezamu
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietanki kremówki
- 100 g sera feta
- sól Lewiatan
- garść nachosów
- świeży szczypiorek
Trzy grube pajdy chałki zacznij podsmażać na maśle. Następnie wyjmij łyżką miąższ z połówki awokado bez pestki i po pokrojeniu na plastry dodaj na patelnię. Smaż na wolnym ogniu aż składniki będą rumiane z obu stron.
Parówki pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj parówki i ziarna sezamu, aż całość pięknie się zarumieni. Następnie jajka roztrzep ze śmietanką oraz szczyptą soli i zalej parówki. Poczekaj aż jajka się zetną i na środku omleta połóż kilka gałązek szczypiorku. Delikatnie podnieś omlet z jednej strony przy pomocy szpachelki i zawiń w gruby rulon, który na koniec pokrój na trzy części. Na podsmażonych kromkach chałki ułóż plastry awokado, omlet i pokruszone w dłoniach nachosy. Podawaj z pokruszoną fetą i przygotowaną wcześniej salsą.
Dodaj do ulubionych
Brak komentarzy