Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Chrupiąca chałka z jajecznicą i salsą z palonych pomidorów

Potrzebne składniki:

Idealna propozycja na super śniadanie! Chrupiąca chałka z omletem, parówkami i warzywnymi dodatkami powstała z myślą o dzieciach, ale smakować będzie całej rodzinie! Jeśli zaciekawił Was ten przepis, zajrzyjcie tutaj by poznać inne pomysły na pyszne dania od Tomka Jakubiaka!

Salsa z palonych pomidorów

Zacznij od przygotowania salsy. Z pomidorów usuń szypułki i natnij ich skórkę na krzyż. Cebulę szalotkę pokrój na kilka dużych kawałków, a ząbki czosnku jedynie obierz ze skórki. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego i opal je przy użyciu palnika gazowego jak na filmie (możesz też skorzystać z palników zwykłej kuchenki gazowej lub najwyższej półki piekarnika). Po przestudzeniu zmiksuj warzywa w blenderze, dodając sok z limonki, świeżą kolendrę i sól.

Jajecznica z parówkami i nachosami

  • 1 opakowanie parówek Sokoliki
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 duża chałka
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 100 g sera feta
  • sól Lewiatan
  • garść nachosów
  • świeży szczypiorek

Trzy grube pajdy chałki zacznij podsmażać na maśle. Następnie wyjmij łyżką miąższ z połówki awokado bez pestki i po pokrojeniu na plastry dodaj na patelnię. Smaż na wolnym ogniu aż składniki będą rumiane z obu stron.

Parówki pokrój na plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj parówki i ziarna sezamu, aż całość pięknie się zarumieni. Następnie jajka roztrzep ze śmietanką oraz szczyptą soli i zalej parówki. Poczekaj aż jajka się zetną i na środku omleta połóż kilka gałązek szczypiorku. Delikatnie podnieś omlet z jednej strony przy pomocy szpachelki i zawiń w gruby rulon, który na koniec pokrój na trzy części. Na podsmażonych kromkach chałki ułóż plastry awokado, omlet i pokruszone w dłoniach nachosy. Podawaj z pokruszoną fetą i przygotowaną wcześniej salsą.

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *