Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Bytomskie kamyki

Potrzebne składniki:

Na początku przygotuj galaretkę. Wsyp ją do ciepłej wody i dokładnie wymieszaj. Pozostaw do przestudzenia. Zanim galaretka stężeje, dodaj do niej powidła. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera. Tak przygotowanej masy nie wstawiaj do lodówki. W rondelku podgrzej miód, cukier, 2 łyżki mleka oraz masło. Składniki podgrzewaj na małym ogniu do momentu, kiedy rozpuści się cukier. Ziele angielskie i goździki rozgnieć w moździerzu. Mąkę połącz z sodą i przesiej, dorzuć przyprawy i lekko wymieszaj. Następnie dodaj wystudzony miód oraz wodę, ciasto zagnieć i bardzo dokładnie wyrób. Gotową masę podziel na dwie części i każdą z nich rozwałkuj na papierze do pieczenia do formatu blaszki 36×24. Pierwszy rozwałkowany placek ułóż wraz z papierem do pieczenia (papierem w stronę dna blaszki) na dnie blaszki, następnie posmaruj go powidłami zmieszanymi z galaretką i przykryj drugim plackiem. Po przełożeniu placka oderwij od niego papier
do pieczenia, na którym był rozwałkowany. Placki lekko dociśnij do siebie i posmaruj wierzch mlekiem. Na koniec migdały przekrój wzdłuż na pół i powtykaj je w wierzchnią część ciasta. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C do momentu, kiedy ciasto będzie odstawać od brzegów blaszki. Wyjmij je z piekarnika i jeszcze ciepłe pokrój w kwadratowe kawałki.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *