Przepisy

fala

Inspiruj się i gotuj!

Barszcz ukraiński

Potrzebne składniki:

Fasolę zalej letnią wodą i odstaw na noc. Następnie odcedź ją i ugotuj w świeżej wodzie. Umyte mięso zalej zimną\ wodą tak, aby było przykryte (powinno zostać ok. 2 litrów wywaru). Gotuj je do miękkości, a pod koniec gotowania dopraw solą. Wyjmij mięso i zachowaj pozostały bulion. Do wywaru pozostałego po mięsie dodaj startą na grubych oczkach marchew, seler, pietruszkę oraz posiekany por i cebulę. Całość zagotuj i dodaj grubo starte buraki. Gdy warzywa będą prawie miękkie, włóż obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach pokrojoną w paski kapustę. Składniki gotuj do miękkości, a następnie dodaj masło, sok z cytryny i przecier pomidorowy oraz dopraw wszystko solą, pieprzem i cukrem. Dorzuć fasolkę i całość gotuj jeszcze chwilę. Wlej śmietanę rozprowadzoną niewielką ilością zupy, wsyp posiekany koperek i wymieszaj.
Barszcz najlepiej smakuje po odgrzaniu.

Smacznego!

Dodaj do ulubionych

Lista zakupów

Wyczyść listę

Udostępnij

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on print

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *